"Седемте живота на Мая" - Красимира Стоева

Почти стана време да мислим за Пролетния панаир на книгата, но аз все още си се радвам на придобивките от Коледния панаир. 

Постепенно започвам да се запознавам все повече и повече с различните жанрове и българските книги-игри, които през 90-те години съм пропуснала (когато е бил техният връх). Още не съм започнала да се връщам към старите издания, затова пък новите са ми достатъчно интересни.

"Седемте живота на Мая" от Красимира Стоева (Сдружение "Книги-игри", 2015) гордо мога да заявя, че е една от първите книги-игри, които чета (всъщност третата) и ми допадна изключително много. Е, поне според ситуацията, която проследих, докато разлиствах напред-назад страниците.




 photo quotes_zpsmdkyosgk.pngКогато казваше, че пролетта на Вивалди е розова, хората си мислеха, че това е метафора, опит за оригиналност или проява на живо въображение, но Мая наистина виждаше звуци. А понякога и миризми, вкусове и понятия. Тя мечтаеше да стане световно известна художничка, но на нейния 25-ти рожден ден животът изглеждаше по-банален и сив от всякога.

Понякога ни се струва, че сме изпуснали прекрасно бъдеще. Какво щеше да стане, ако бяхме направили това вместо онова? Този новаторски интерактивен роман Ви предлага точно това - преживейте живота на Мая и вземете тези съдбоносни решения!

В какво вярваш? За какво си заслужава да живееш? А в името на какво си струва да умреш? Може ли любовта да победи всичко? Какви компромиси би направил със себе си, за да успееш?

Животът на Мая е пъзел от 99 епизода, 7 различни края и стотици възможни начини да достигнете до тях - от Вас зависи как ще го наредите!

Още в началото се разкриват достатъчно възможности, по които главната героиня - Мая, или в случая - читателя може да поеме. Дали ще избере любовта, семейството, кариерата и така нататък, възможностите са достатъчно и са почти навсякъде и в зависимост от усета си, читателят може да последва избрания път и да изживее живота на Мая. А може би и сам да прецени с тези седем възможности, които се разклоняват допълнително, и как би протекъл неговият собствен живот ако направи конкретен избор.

Самата аз се дръпнах от "крайпътната табела на любовта", реших все пак да проверя каква би била кариерата на една художничка...Възрастта на героинята, тези двадесет и пет години са добре подбрани, тъй като смятам, че са подходящата възраст, в която човек истински може да се ориентира дали иска семейство на първо място или кариера преди всичко.
И премеждията на Мая в този интерактивен роман бяха доста интригуващи, истинско предизвикателство, ако човек реши да се впусне по-реалистично и емпатично в преживяването, пък било то и само за няколко часа докато изчете цялата история, която си избере. 

Авторката, Красимира Стоева, е подходила с голяма доза психология и философия, така че да обгърне в действителност седем различни варианта за живот, седем различни живота. Всичките поуки, които Мая може да си извади, всичките сблъсъци в чужда страна или със семейство, с приятели, с работата, където среща и доброжелатели и агресия, но тя продължава. И може да стигне до пълната независимост.


Май говоря за Мая като за идентична героиня, но тя е всеки един читател, Мая е образът на всеки, който се докосне до книгата. 
Много добър подход, много смислени диалози и ситуации, определено подлагащи на напрежение от време на време. А и да вмъкна, че отделно от изиграването на моя избор като Мая и изчетох книгата-игра като...ами, като книга, за да видя какви биха били всички останали ситуации и завършеци, и останах истински очарована.

Може би мъничко не ми хареса, че развръзките или поне тази, която аз избрах прикючи твърде прибързано, някак претупано, но пък то и не може да се увърта твърде много.

"Седемте живота..." е игра и книга, която съвсем спокойно може да се вмъкне в чантата по време на пътуване с влак, с автобус, със самолет...за да бъде пътуването запълнено от пътешествието из възможните животи на Мая.

Доволна съм от своя финал и дори осъзнавам, че в реалния живот бих направила същия или близък до избора, която направих и чрез книгата.

--------------------------------------------------------------------------
Още за книгата-игра:



Коментари

translate

Популярни публикации от този блог

Акашовите записи - форум мнения

За Любовта... / есе /

Littera MeiBook House за символите на Feng Shui